Skromna intendentka z Leżajska przeprowadziła rewolucję w szkolnej stołówce. Efekt? Dzieci zachwycone!

Szpinakowa breja bez smaku, marchewka z groszkiem i zasmażką, suche jak skóra stulatka ziemniaki i rozwodniony kompot, ewentualnie kisiel na deser - tak wielu starszym Polakom kojarzy się obiad w szkolnej czy przedszkolnej stołówce. Gośka Mazur z Leżajska, ekspert od zdrowego żywienia dzieci, udowadnia, że dziś można, a nawet trzeba żywić młodych inaczej.

Młodych można żywić inaczej i zdrowiej – mówi z przekonaniem Małgorzata Mazur z Leżajska. – Dziś zbyt dużo dzieci jest otyłych, a mimo wszystko niedożywionych, bo przecież śmieciowe jedzenie nie dostarcza ważnych dla ich organizmów składników.

Mazur zrobiła w Leżajsku rewolucję. Pokazała, że można w szkolnych i przedszkolnych stołówkach gotować tak, żeby było i zdrowo, i smacznie, i jeszcze zjawiskowo

Gośka Mazur została przez burmistrza Leżajska mianowana miejskim koordynatorem ds. żywienia, mającym nadzorować i wdrażać to, co zrobiła w SP nr 3 w innych leżajskich placówkach szkolnych i przedszkolnych.

Źródło i cały tekst: https://www.onet.pl/?utm_source=www.facebook.com_viasg_kobieta&utm_medium=social&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=fb1853fc-e6a1-45c1-96c5-943fc8e45989&sid=63eeb4cc-4788-4ae3-a160-ddd0a01f6209&utm_v=2

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *