Szkolne menu już gotowe: Bez soli, cukru i drogo

Zakończyły się konsultacje społeczne nad projektem listy produktów dostępnych w sklepikach szkolnych. Stomatolodzy walczą o gumę do żucia, mleczarze o serki topione, a producenci żywności o majonez i ciasteczka zbożowe.

Resort zdrowia nie pozostawia złudzeń: guma może powodować biegunkę, wadę zgryzu i zgrzytanie zębami oraz prowadzić do uszkodzenia żuchwy. I eliminuje ją ze sklepików.

To niejedyna taka potyczka. Najwięcej emocji wywołuje cukier. I tak na przykład firmom sprzedającym żywność z automatów nie udało się wyprosić, by mogli oferować w nich słodzoną herbatę, a producentom artykułów spożywczych przeforsować zwiększonej zawartości cukru w napojach czy stosowania w nich różnych jego zamienników. Legalny będzie jedynie miód. I to wyłącznie ten naturalny, pszczeli.

Kłopotem w tym wypadku jest cena. – Miód to drogi składnik, dlatego nie jest wykorzystywany przy produkcji na szeroką skalę. Trudno będzie więc znaleźć towary z jego zawartością – tłumaczy Barbara Groele, dyrektor Krajowej Unii Producentów Soków. Jej zdaniem to niejedyny minus propozycji resortu zdrowia: z tego powodu wyeliminowano nektary, które choć mają duży wsad owocowo-warzywny, to zawierają właśnie cukier.

Źródło i cały tekst: http://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/890271,szkolne-menu-juz-gotowe-bez-soli-cukru-i-drogo.html

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *